Nordic walking bot

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a nordic walking botra vonatkozó ajánlásainkat a profi (heti 2-3 alkalommal sportoló), az aktív (legalább heti 1 alkalommal északi gyalogló) és a fitt (alkalmanként nordikozó) sporttársainknak.

nordic walking bot tulajdonságai - táblázat


100% karbon bot: a legkönnyebb anyag, amely lehetővé teszi a legjobb súlyeloszlást, amely megkönnyíti a helyes botvezetést. A tolás irányába rendkívül erős és kellően merev, ami szükséges a veszteség nélküli erőátvitelhez. Ez az anyag gyakorlatilag elnyűhetetlen, az ilyen boton idővel csak a csuklópántot, vagy a bothegyet kell cserélni.

Karbon üvegszál keverék: a keverék arányok változhatnak, a nagyobb arányú karbon botok könnyebbek és erősebbek. A keverék botokról is elmondható, hogy tartósak, másik előnyük, hogy kedvezőbb az áruk.

Üvegszál: a tiszta üvegszál nehezebb a karbonnál és rugalmasabb, kevésbé hatékonyan közvetíti a botozás erejét. Az üvegszál botok is tartósak, és az összes típus közül a legkedvezőbb az áruk.

Bothegy: a legjobb a sífutóbotokon évtizedek óta használt karom szerű, pengeélűnek is nevezett bothegy, amely bármilyen talajon biztosítja a helyes szögben végrehajtott leszúrást (ld.1.). A ONEWAY új fejlesztésű Duo, egy az aszfaltpapuccsal kombinált bothegy (ld.2.).

nordic walking bothegyek és aszfaltpapucs

Csuklópánt: feladata, hogy a bot az elengedéskor is a kezünkben maradjon, illetve hogy átadja a botra nehezedó erőt. Ezért strapabíró anyagokból készítik, manapság már karbont is használnak a rendkívűli teherbíró képessége miatt. Háromféle csuklópántot ismerünk: a 4 pontosat (ld. 1.), a tökéletes illeszkedéshez, a normált (ld. 2.) és a kivehetőt (ld. 3.) ami praktikus sportolás közben.

nordic walking csuklópántok

Gumi-, vagy aszfaltpapucs: amelyet csak aszfalton érdemes használni. Kétféle típust ismerünk, a gyorsabb haladáshoz és a biztosabb leszúráshoz az úgynevezett levegő cellás papucs a legjobb. Ezek belsejében a "futófelület" közelében levegő cellákat helyeztek el a gyártók, hogy a kemény aszfalt "visszaütését" csillapítsa. Nagyszerű megoldás a papucsból "kikandikáló" bothegy, amely megakadályozza a kitolásnál a bot hátracsúszását (ld. 1.). A bothegyeknél már említett Duo (ld. 2.) praktikus megoldás azoknak akik néha elveszítik a papucsot. A normál papucsok (ld. 3.) egy kicsit az autógumikhoz hasonlítanak, a "futófelületen" látható barázdák segítik a csúszásmentes botozást.

nordic walking gumipapucsok

Állítható - teleszkópos botot, vagy nem állítható botot vegyek?
A teleszkópos nordic walking bot használatát nem javasoljuk, mert:

  • balesetveszélyes (összecsúszhat),
  • a rendszeres használat folyamán megtörhet a „csuklójánál”,
  • leszúrás közben nem megfelelően csillapítja a bot rezgését.

Semmiképpen nem ajánljuk az állítható bot használatát gyengébb marok fogású, egyensúlyzavarral küzdő, vagy túlsúlyos felnőtteknek és gyermekeknek.

Ezeket a botokat gyalogos túrázáshoz tervezték azzal a céllal, hogy a gyaloglót segítse az egyensúlya megtartásában nehéz terepeken. Ezért is összecsukható, hogy amikor nincs használatban, akkor könnyen szállítható legyen.

Mekkora nordic walking botra van szükségem?