Nordic walking cipő


A nordic walking technikájában kiemelkedően fontos a jellegzetes gördülő lépés, amely három szakaszra osztható:

  • a sarok talajt fog,
  • a testsúly a talp közepére helyeződik,
  • a talp első része a talajra ér, ezzel egyidejűleg a sarok enyhén megemelkedik.

A megfelelő cipő feladata nemcsak a könnyed járás elősegítése, hanem a megfelelő támasz nyújtása a láb izmainak, ugyanakkor a lábbeli véd a nem kívánt sérülések ellen is. Ezért érdemes kimondottan terepre való futócipőt vagy nordic walking cipőt választani.

Fontos, hogy milyen anyagokból készül a felsőrész, a cipő belsejében a talprész és természetesen a talp maga:

Nyári nordic walking cipő lélegző felsőrész anyaga

A felsőrész a nyári cipőknél fontos, hogy légáteresztő, vagyis jó szellőző legyen (ld. fent).

Télen ugyanezt az anyagot jól egészíti ki egy víztaszító felület, mint pl. a Gore-Tex, vagy a finn ONE WAY márka XCdry nevű új fejlesztésű anyaga. (ld. lent)

OW Mora Mid téli nordic walking cipő

A belső talp akkor jó, ha kényelmes és puha, de az anyagnak rugalmasnak is kell lennie. Ehhez leggyakrabban az EVA nevű műanyagot használják a profi márkák gyártói.

A külső talp a terepgyaloglásnál, vagy futásnál elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a terep egyenetlenségeit a sportoló ne érezze a talpával, ugyanakkor elég puhának kell lennie, hogy elnyelje a "becsapódás" erejét. Ugyanakkor a talp nem lehet túl merev hosszanti irányban, hogy az ellépés fázisában könnyen meghajoljon. A talp másik elengedhetetlenűl fontos dolga, hogy ne csússzon, lehetőleg vizes, sáros talajon sem. Ezeknek a látszólag ellentétes kívánalmaknak manapság a Vibram márkanevű talpakat tartják a legalkalmasabbnak a szakértők.