Mit tanulsz az első táborodban

Még sosem volt sífutósí a lábadon? Még sosem volt semmilyen sí a lábadon? Mennyi idő alatt tanulsz meg sífutni? Veszélyes-e a sífutás? Nem érzed magad elég fiatalnak ahhoz hogy megtanuld? Úgy gondolod, hogy kezdők nem jöhetnek táborba? Sok-sok kérdés merülhet fel benned mielőtt úgy döntesz, hogy rászánod magad és jelentkezel egy sífutótáborba, hogy kipróbáld ezt a sportot. Nézzük a válaszokat! :)

Sífutópálya

Az hogy síeltél-e már sífutósível, vagy, hogy síeltél-e egyáltalán a tanulásod szempontjából nálunk nem számít. Általában azonak is egy kicsit előröl kell kezdeniük, akik már síeltek lesiklósível, mivel annyira más a futósível mozogni. Az oktatást a síbiztonságot fejlesztő gyakorlatokkal kezdjük, amelyek lényege, hogy megszokjuk a sít a lábunkon, a botokat kezünkben, a csúszás élményét és persze biztonságos mozgást a sín és a csúszás lassítását és megállítását is. Mindezeket fokozatosan, mindenki a saját tempójában tanulja, szem előtt tartva, hogy már ekkor is élvezetes legyen a tanulás. :)

Sífutás oktatás, síbiztonság

Először biztonságos lapos terepen végzünk gyakran mókás gyakorlatokat.

Sífutás oktatás, síbiztonság, lesiklás

Aztán kipróbáljuk a lejtőt is ahol megtanulunk megállni akkor, amikor csak akarunk.

A síbiztonság alapjainak megtanulása után a kezdő csoportok minkét sífutó technika alapjait elsajátítják legalább annyira, hogy egy 3-4 km-es kört teljesíteni tudjunk a sífutópályán.

klasszikus technika alapjai hasonlítanak a természetes járáshoz, a legnagyobb eltérés az, hogy a sín csúszva kell lépni és közben bottal hajtani magunkat.

Sífutás oktatás, klasszikus technika

Először bot nélkül, nyomban tanuljuk a klasszikus technikát, sok és változatos rávezető gyakorlat segítségével…

Sífutás oktatás, klasszikus technika

…amelyek között szintén akadnak vicces páros gyakorlatok is. :)

szabad stílusú technika nagyon eltérő, ezért a felszerelés is különbözik. A sík nem párhuzamosan mozognak és nem vezeti őket előkészített nyom. A síket 'V' alakban csúsztatjuk előre. Ezzel a technikával gyorsabban haladhatsz. A megtanulásában először furcsa a korcsolyázáshoz hasonlító mozgás, de az alapokhoz eljutni – 14 éves oktatói tapasztalatunk szerint – gyorsabb folyamat, mint a klaszzikus technika esetében. Ha már tudsz korizni, vagy görkorizni, akkor ismerősek lesznek a mozdulatok. :)

sífutás oktatás, korcsolyázó stílus

A tanulást természetesen ennél a technikánál is számos gyakorlat segíti. Először bot nélkül, deréktől lefelé tanuljuk meg ezt a mozgást, majd hozzákapcsoljuk a különböző botozásokat is.

sífutás oktatás, skating

Ennyi mindent tanulunk meg 8 oktatás alatt, ami nem kevés. :) Megismerve a két technikát, már el tudod dönteni, hogy melyik a kedvenc és ennek fényében tudod a sífutó karrieredet tervezni: felszerelés vásárlás, 'továbbtanulás', táborozások stb. Az a te döntésed, hogy az első táborozásod alatt tanultakra azt mondod-e, hogy "én már tudok sífutni", vagy sem. Tőlünk még sok-sok mindent tanulhatsz ezután is. :)

Bízom benne, hogy a fentiekből választ kaptál arra a kérdésre is, hogy jöhet-e kezdő táborozniIgen, sőt! A táborban megfelelő körülmények esetén erre a szintre eljuthatsz, míg a budapesti oktatásokon – sajnos – a hó és az egyéb körülmények biztosítása sokszor nem megoldható. Vagyis elkezdeni a sífutást egy sífutótáborban a legjobb!

Veszélyes-e a sífutás? Élni életveszélyes – szoktam mondani, de a félretéve a tréfát, a hivatalos statisztikák szerint a balesetek száma és súlyossága még az összes sportot együtt nézve is nagyon alacsony. Az a 'kis' veszélyessége ami 'marad', pedig tovább csökkenthető azzal, hogy képzett oktatótól biztonságos metódus szerint tanulod meg a sífutást.

Korfüggő-e a sífutás megtanulása? Nem az. A 15. szezonunkra készülve rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk minden korosztály oktatásában. A csoportokban különböző koruak együtt tanulnak, az egyéni tempó persze eltérhet, de ez nem befolyásolja a tanulás eredményességét. Ha mégis túl nehéznek érzed a tanulást, akkor is minden táborunkban van nordic cruising csoport is, amelynek elsajátítása sokkal könnyebb.

További részletes tananyagot itt találsz. Ha kedvet kaptál a sífutáshoz, nézd át a sífutó táborainkat és jelentkezz mielőbb!

Ingyen sífutófelszerels!Előfoglalási kedvezmény