Sífutó bot

Mire való a sífutóbot?

Sífutás közben a sífutó nem csupán támaszkodásra használja a botot, hanem erőteljes, ritmusos lökésekkel segíti az előrehaladást. Klasszikus stílusban a sífutó a diagonál lépésnél felváltva, minden lépést támogatva botoz, amikor nem lép, akkor az úgynevezett párosbotozással hajtja magát. A számos klasszikus lépések közül említem még a belelépéses párosbotot, amikor a sífutó az egyik lábával előbb hátralendít, majd a párosbotozással egy ritmusban előrelendíti a lábát, ezzel is gyorsítva a haladást. A korcsolyázó stílusnál a versenyzők csak párosbotoznak. Hegymeneteben a lépések közé úgy botoznak, hogy minden lépésre "jusson" a botozásból eredő támogatásnak. Enyhe emelkedőn, minden lépésre párosbotoznak, illetve a nagyobb sebességnél minden második lépést támogat nagy erejű párosbotozás.

Miből készül a bot?

A sífutóbotok legfontosabb vizsgálandó tulajdonsága a súlya. Egy bot akkor a legjobb, ha könnyű. A súly nem csupán azért fontos, hogy ne kelljen valami nehezet cipelnünk sífutás közben, hanem azért is, mert a gyors mozgásnál elengedhetetlen, hogy a bot könnyen irányítható legyen. Ma már a karbonszálas technológiának köszönhetően a profi sífutóbotok csupán néhány grammosak.
A sífutóbot készülhet fémből, üvegszálból, komposit (üvegszál és karbon keveréke) illetve karbonszálból is. A legnépszerűbb közülük a fém sífutóbot, amely strapabíró, ritkán törik el és nagyságrendekkel kedvezőbb az ára, mint pl. a karbonszálas botoké, viszont az összes közül a legnehezebb. Kezdőknek mindenképpen a fém sífutóbotot ajánljuk.
Az üvegszálas és karbonszálas botok a sífutás közben ható erőkkel szemben rendkívűl nagy terhelést is kibírnak, ugyanakkor egy aránylag kicsi oldalirányú ütéstől is eltörhetnek. A sífutó versenyzők kizárólag ezt a típusú sífutóbotot használják.

Milyen részekből áll a sífutóbot?

  • A markolat, amely áll a:
  • szíjból, amely akkor jó, ha állítható a hosszúsága, legalább 2 cm széles, erős, gurtni szerű anyagból készült, de az új fejlesztésű szíjak a legjobbak, amelyek leginkább egy ujjak nélküli kesztyűre hasonlít és tökéletes tolást illetve botvezetést biztosít.
  • és a markolatból, amely a haladási irányba enyhén ívelt, sima, de jól tapadó anyagból készül (műanyag, vagy parafa).
  • A bot, amelynek átmérője vagy végig egyforma, vagy lefelé elkeskenyedő, amely változat jobb, mert az ilyen kiképzés a jobb súlyelosztásnak köszönhetően biztosítja, a sokkal jobb botvezetést.
  • A hótányér, amely a jól előkészített pályák terjedésének köszönhetően egyre kisebbek, mivel a kemény hóban a kis méretű hótányér is képes megakadályozni a bot elsüllyedését. Fontos, hogy a kosár, csak a sífutóbot haladási irányával ellentétes oldalán legyen, hogy a leszúrásnál ne akadjon bele a hóba. A sífutóbot hegye, a haladási irány felé ferde, hogy a leszúrás közben biztosan "beakadjon", segítve ezzel a sífutóbotozás tolási/lökési mozgásfázisát. 

Mekkora sífutóbot a megfelelő?

A bot megfelelő méretének kiválasztása a gyakorolt sífutóstílus függvénye. A legmagasabb sífutóbot a korcsolyázó stílushoz kell, mivel ebben a stílusban haladunk a leggyorsabban, az egyes ismétlődő mozdulatfázisok közötti idő rövidebb, így a sebesség és a gyorsabb mozgás miatt csak kellő hosszúságú bottal tudunk hatékonyan botozni. A a klasszikus stílusú sífutáshoz rövidebb bot kell, de a télen "sísétáló" nordic walking testmozgáshoz a még rövidebb botokat érdemes használni.