Sífutó cipő és kötés

A sífutó cipő és kötés együttes feladata, hogy a lábainkat a sífutósíhez rögzítsék, méghozzá úgy, hogy sífutás közben úgy érezzük (kis túlzással), hogy lábaink egybe nőttek a sível. Erre azért van szükségünk, hogy a sí fölött közel olyan szinten "uralkodjunk", mint a lábfejünk fölött járás közben. :)


Milyen sífutócipők vannak?

sífutócipők

Van a korcsolyázó vagy skating cipő (balról az első a képen) amely magasszárú, hogy az oldalirányú korcsolyázó lépés közben a bokát mindig megfelelő szögben tartsa. A bokamerevítő műanyag, vagy karbon és a verseny cipőknél a legmerevebb. A jó korcsoyázó cipők másik tulajdonsága, hogy a talp is nagyon merev, oldalirányban sem csavarodik.

A képen a következő a klasszikus cipő, amelyen egyből feltűnik, hogy nincs bokamerevítő. A talpa oldalirányban nem csavarodik, de a talppárna alatti részen keresztben könnyen hajlik, akárcsak a jó sport, vagy utcai cipők. Ezek a cipők alkalmasak a nordic cruisinghoz is.

A harmadik cipő a képen a kombi cipő látható. Arra tervezték, hogy mindkét sífutó technikához alkalmas legyen. Ezért van rajta bokamerevítő, de kevésbé merev mint a korcsolyázó cipő merevítője, a talpa is átmenetet képez a két spéci cipő között. A legjobb választás annak, aki mindkét technikát szereti.

Milyen sífutócipő és a sífutókötés rendszerek a legismertebbek?

Nem véletlenül szerepel a fenti kérdésben együtt a két dolog. Összetartozásuk nemcsak a síhez kapcsolódás miatt fontos, hanem azért is, mert a cipők és kötések rendszereket alkotnak, így csak egymással "kompatibilisek". 

Manapság három rendszert különíthetünk el:

SNS (Salomon Nordic System) Ahogy az a rendszer nevéből is kiderül a fejlesztő cég a Salomon volt. Magyarországon ez a rendszer a leggyakoribb. Ugyanezt a rendszert használja például a ONE WAY (kötés + cipő) az Atomic (kötés+cipő), a Hartjes (cipő), Salomon (kötés + cipő) és sok más kevésbé elterjedt márka is. A felvétel és levétel szempontjából létezik automata és nem automata változata is. Ez a kötés és cipő rendszer - a versenyzésen kívül - alkalmas valamennyi sífutáshoz.

SNS Pilot Ez a rendszer ugyancsak a Salomon által - a norvég Björn Daehlie sífutófenomén ötlete alapján - fejlesztett kötés és cipő rendszer. A Pilot abban tér el a fenti változattól, hogy nemcsak egy ponton kapcsolódik a futósíhez, hanem a jobb kontroll érdekében egy második rugós csatlakozást is használ. A Pilot rendszert elsősorban a korcsolyázó stílushoz fejlesztették ki.

NNN (New Nordic Norm) Ezt a rendszert Rottefella cég fejlesztette ki. Koncepciójában gyakorlatilag megegyezik az SNS-sel. A profilméretek természetesen mások, illetve az SNS rendszerrel szemben két saroknyereg is biztosítja, hogy a cipő sarka stabilan álljon a futósín. Ezt a rendszert a következő márkák használják: Rottefella (kötés), Alpina (cipő) Fischer (cipő + Kötés) Madshus (cipő+kötés), Rossignol (cipő+kötés). A felvétel és levétel szempontjából létezik automata és nem automata változata is.
A NIS rendzserről: az NNN rendszer részeként a norvég Rottefella cég fejlesztett ki egy 'plate' rendszert, aminek az a feladata, hogy a kötést rögzítse a síhez. Ezt a plate-et a sígyártók rögzítik a síhez, így az vásárláskor kész a kötés biztonságos, gyors rögzítésére. Óriási előnye, hogy a futósít nem kell megfúrni a kötés rögzítéséhez, ezért a sí tovább megőrzi a tulajdonságait. Ezentúl a kötés személyre, vagy az adott hóviszonyokra is pontosabban beállítható.

A fentiek miatt lehetőség szerint egyszerre vásároljuk meg a cipőt és a kötést, de legalábbis jegyezzük meg a már meglévő cipőnk, vagy kötésünk melyik rendszerhez tartozik!

sífutó kötés és cipő rendszerek

Milyen a jó sífutócipő?

A tévhittel ellentétben a cipőnél nem a szín a legfontosabb szempont... :) Íme a szempontok fontossági sorrendben:

  • Kényelem: a sífutócipő, egy sífutó-, vagy sportzoknival felhúzva, minél pontosabb méretben, mindenhol tartania kell a lábfejünket, a bokánkat és az alsó lábszárunkat is. (Akár egy futócipőnél.) A cipő nem szoríthat, de nem is lötyöghet, és elég kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy akár 3-4 órát is sífuthassunk benne, minden gond nélkül.
  • Megfeleljen a választott sífutó stílusunkhoz (ld. fent!).
  • Divat: szerintem nem fontos, de a gyártók már gondolnak arra, hogy női és férfi színekben is kaphatóak legyenek a modellek. :)