Sífutó ruházat

Mindig olyan ruhát vegyünk fel, amelyben könnyű a szabad mozgás, nem vastag, nem ázik át könnyen, nem ragad rá a hó. Mindig rétegesen öltözzünk, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni néhány ruhadarabtól.

A sapka

Sífutó sapkák

Milyen legyen? Legjobb a technikai anyagból készült sapka, de megfelelő a vékony finom kötésű sapka, amelynek anyaga lehet a hagyományos kötött gyapjú vagy pamut. Akkor jó, ha felül vékonyabb, hogy könnyítse a párolgást (a test, a felesleges hő 70%-át a fejtetőn keresztűl adja le), a homlok és fül részeknél pedig belül van egy nedvszívó betét.


Milyen ne legyen? Ne legyen nehéz, vastag, többrétegű, túl nagy a fejünkre (ami a lejtő közepén csúszik majd a szemünkbe), vagy olyan anyagból készült, amelyen keresztül a hő nem tud eltávozni.

nem jó sapkák

Az aláöltöző – a legalsó réteg
Milyen legyen? Legjobb az új izzadság-elvezető képességgel rendelkező, rugalmas, testhez simuló mikro szövésű speciális technikai anyagból készült aláöltő, mivel "lélegző" tulajdonságának köszönhetően az izzadság nem a bőr és a ruha között, hanem a speciális anyag külső felületén van. Ha arra újabb hasonló anyagból készült réteg kerül, akkor a nedvesség tovább "szívódik" kifelé. A régebbi pamut aláöltők erre nem képesek, ennek ellenére azok is használhatóak.

Aláöltő sífutáshoz

Milyen ne legyen? Ne legyen túl nagy, mert a túlméretezett ruha gyűrödik, ami nagyon kellemetlen mozgás közben, kerüljük azokat a műszálas anyagokat, amelyek arról híresek, hogy mindent "bent" tartanak.

A zokni
Milyen legyen? Legjobbak a zokniknál is létező nedvszívó képességgel bíró sportzoknik. Egy hagyományos fuszekli árához képest jelentősen többet kérnek értük, de az ebből eredő rossz érzésünket elemi erővel "fújja el" az első használat élménye. Jellemző ezekre a sportzoknikra az is, hogy rendkívül kényelmesek és sokkal tovább bírják a "gyűrődést" is. Ha ilyet most nem hoz nekünk a Mikulás, akkor válasszunk középvastag, finomszövésű darabot, amely rendelkezik kialakított orr- és sarokrészekkel.

sífutó zokni

Milyen ne legyen? Ne legyen vaskos "tiroli", vagy "bajor" népviselet jellegű gyapjú "csizma", amely használat után még napokig nedves és illatos. A cérnazoki sem kielégítő, lévén, hogy nem elég meleg és azért sem, mert ide-oda csúszkál a lábunkon éppúgy, mint a cipő belsejében. Ja, és a kapca sem oké.

A hosszú ujjú póló – a középső réteg
Milyen legyen? Csakúgy mint az aláöltőnél és a zokninál, a pólóknál is létezik a "lélegző" csoda anyag, amely tényleg teszi a dolgát. A lényeg a cipzáras nyakú kialakítás, amely jól védi a nyakunkat szeles időben, de ha melegünk van, a cipzár lehúzásával remekül szabályozhatjuk a hőleadásunkat.

Poló sífutáshoz
Milyen ne legyen? Leginkább vaskos kötött pulóver, amiben ugyan muszklisabban nézünk ki, de a nedvesség megtartó tulajdonsága miatt bizton számíthatunk a gőzfürdő-élményre akár minusz 10 fokban is. Az úgynevezett polár is népszerű, de nekünk mégsem jó, mert túl meleg.

Poló helyett

A sífutó ruha – a felső rétegMilyen legyen? Itt sem tudok mást mondani, mint azt, hogy ezek a ruhák is léteznek a már sokszor említett csoda anyagból. Softshell a neve, van két és háromrétegű változata, attól függően, hogy mi mindent tud. Van amelyik állja a nedvességet, kívül tartja a szelet miközben szellőzni is tud. A sportolás intezitásához megfelelően vannak melegebb, vagyis vastagabb megoldások, vannak vékonyak és vannak olyan sífutóruhák, amik nem softshell anyagból vannak, hanem a inkább a hosszú ujjú polóra (középső réteg) hasonlító anyagból készülnek és az igazán intenzív sportoláshoz ajánljuk. Ha a Jézuska valami mást hoz, akkor is figyeljünk arra, hogy vékony legyen, a felsőt díszitse cipzár, lehetőleg végig és az is lényeges, hogy a mérete pont jó legyen.

sífutó ruhák

Milyen ne legyen? Kaphatóak olyan vaskos síruhák is, amelyek vízhatlanok és ellenállnak a tornádó erejű szélrohamoknak is (legalábbis a címkéjük szerint). Ezeket lesiklóknak és snowboardosoknak tervezték, akik korántsem melegszenek úgy ki mint mi sífutók. Ráadásul ezek az anyagok nem lélegeznek így sífutás vagy nordic cruising közben olyan mintha egy befűtött kályhában sportolnánk. Az sem szerencsés, ha a felső réteg túl nagy, vagy laza szabású, mert intenzív mozgás közben kényelmetlen.

A sífutáshoz nem jó kabátok

A kesztyűMilyen legyen? Ez a legegyszerűbb: sífutókesztyű. Pont. Akár csak a felső rétegnél, a kesztyűknél is létezik többféle vastagság a fázós, vagy kevésbé fázós kezűeknek. Nagy hidegben jó szolgálatot tesz a három ujjú kesztyű, illetve a kisgyermekeknek elengedhetetlenül fontos a jó kesztyű, ami legyen egyujjas és ne ázzon át, mert a kicsik keze rengeteget érintkezik a hideg hóval.

sífutó kesztűk

Milyen ne legyen? Box-, golf-, kohász-, baseball-, lesikló-, úszó-, egyujjas, ujjatlan, kötött, báli, stb.

kesztyűk

A sífutószemüveg
Milyen legyen? A szemüveg hóesésben és napsütésben is hasznos. Erős napsütésben a sífutószemüveg használatát kimondottan ajánlom a káros UV sugárzás ellen.
Milyen ne legyen? Lesikló szemüveg.

Mi az amire még szükségünk lehet?
Hideg időben, erős szélben, hóviharban jól jön egy vékony, combközépig érő bélelt kabát, amelynek van kapucnija. Jó szolgálatot tehet még egy mellény, főleg amikor már elfáradtunk és lassabb tempóra váltunk, de mégsem kezdünk el fázni, mert melegen tartja a felsőtestünket, ugyanakkor a karjainkat szabadon lóbálhatjuk tovább.

Mi az ami biztosan nem kell?
sál (se selyem, se vaskos kötött), irhabunda, szövetkabát, lesikló (pufi) dzseki, viharkabát, bekecs, usánka, vagy szőrmekalap.

nem kell a sífutáshoz