Nordic Walking tábor a Mátrában

2019.10.10-13, (4 nap/3 éj félpanzióval)

A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus eredetű tagja, amely 900 négyzetkilométeren terül
el a Cserhát és a Bükk-vidék között. Itt található a mai Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa,
a Kékes (1014 m) és a Galya-tető (965 m). Galyatető országos hírű magaslati üdülőhely
a Mátrában, Mátraszentimre egyik településrésze. Magyarország 3. legmagasabb hegycsúcsa, a 964
méter magas Galya-tető déli oldalán alakult ki, melyről nevét is kapta. Azoktóberi táborunkban a
Mátra ezen környékét járjuk be Mátraszentirétől Galyatetőn át Ágasvárat megkerülve

Október 10.
csütörtök:

Táv: kb. 8 km, könnyű túra, szint. kb. 160 méter

Megérkezés utáni könnyű bemelegítő, ismerkedő körtúra szállásunkról indulva.

Október 11.
péntek:

Egész napos túra a Mátra egyik leglátványosabb részére. Útunk során bükkösökön haladunk át, keresztezzük a két túra útvonalát így jutunk el a Vöröskő kilátóba ahol jó idő esetén pazar panoráma vár ránk. Elhaladunk a kilátó névadójául szolgáló vörös színű kő mellett majd a Mátra-bércen haladva végig a gerintetőn kirándulunk hol szűkebb hol szélesebb utakon. Északon bükkfák, a déli napfényesebb oldalon pedig tölgyfák dominálnak. Az Ágasvárra induló elágazásnál aki nem akar feljönni a csúcsra az ki tudja kerülni az emelkedőt és bevárja a csapatot az Ágasvári turistaháznál.

A többiekkel felmászunk Ágasvár csúcsára ahol páratlan panorámája tárul elénk. Végignézhetünk a Mátra nyugati felén, a Cserháton de ellátni a Karancs és Salgó hegyekig is. A lefelé út meredek és helyenként csúszós ellenben rövid. Az Ágasvári-réten ismét egyesül a csoport és továbbindulunk a vadregényes Csörgő-patak völgye felé. A patakparton túrázunk, helyenként gázlókon átkelve, máskor sziklákon lépdelve. A hutahelyi tisztás előtt egy katlanba érünk ahol a 3 patak egyesül és megcsodálhatjuk a Csörgő-patakot. A Teréz-hegyre vezető emelkedősebb szakasz után egy fokozatosan szélesedő szekérút visz minket vissza szállásunkhoz.

Táv: kb. 13 km, szint kb. 420 méter felfelé és lefelé ugyanannyi. Közepesen nehéz túra.

Október 12.
szombat:

Táv: kb. 16 km, közepesen nehéz túra

Egész napos túránk során Magyarország második legmagasabb pontjára a 960 méteren fekvő Galyatetőre kirándulunk. Szállásunktól hazánk legmagasabb települése a hangulatos Mátraszentlászló falucska felé vesszük az irányt. A festői hangulatú falu erdetileg a Fiskalitáshuta nevet viselte melyet 1938-ban kereszteltek át Mátraszentlászlóra.

Következő állomásunk Galyatető az ikonikus nagyszállóval. A 960 méteren álló Péter-hegyese kilátóból fantasztikus panoráma tárul elénk.

A pár éve felújított kilátó régi elemeit megőrizve kapott új külsőt. A kilátóból látjuk a Piszkés -hegyen álló Obszervatóriumot is, következő állomásunk célpontját. Ott leolvassuk a különleges rézdomborítású számlapú napórát és elindulunk visszafelé szállodánkba.

Október 13.
vasárnap:

Táv: kb. 6 km, könnyű túra

Reggeli után kicsekkolunk, bepakolunk az autókba és egy levezető túrával veszünk búcsút ettől a különleges vidéktől.

Szállás:

Darázshegyi Panzió 

Jelenleg a szállás egésze felújítás alatt van, októberre egy megújúlt, megszépült panzió vár minket padlófűtéses szobákkal.

A feltett fényképek még a felújítás előtt készültek.

Nordic szállásunk Magyarország legmagasabban fekvő településén, Mátraszentimrén található magas fákkal körülölelve.

A levegő harapnivalóan friss és oxigéndús ezen a tájon.

Felszereltség: A szállás egy kőbőúl épült főépületből és több faházból áll. A főéületben kaptak helyet a 2-3 ágyas szobák, közösségi terem, az impozáns méretű és kilátást nyújtó tetőterasz, az étterem valamint a fűtött medence-jakuzzi. A jakuzzi hőmérséklete 37-39 fok így hűvösebb idő esetén is lehet benne fürdőzni. Vize klórmentes.

Szobák: A főházban 2-3 ágyas összkomfortos padlófűtéses, tv-vel felszerelt franciaágyas és különágyas szobák, körülötte pedig 4-5 fős faházakban történik az elhelyezés.

A faház elrendezése: földszinti társalgó tv.-vel, kinyitható sarokülőgarnitúra (1 főre alkalmas), fürdőszoba, zuhanyzó, toalett, mosdó. Mini konyhasarok (ez főzésre, sütésre nem alkalmas). Az emeleten egy légtérben 4 normál méretű ágy. A földszinten található sarokülőgarnitúra 1 személy részére kinyitható. A földszint és az emeleti rész hermetikusan nem elzárható. Egy faházban maximum 5 fő elhelyezése megengedett. A faházak télen-nyáron használhatók, padlófűtéssel temperált hőmérséklettel. 

Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora). Reggelire választható hidegtál, ham&eggs, tojásrántották különféle hozzávalókkal, tükörtojás, debreceni, virsli. Vacsorára fix menü kerül felszolgálásra. Napi leves és minden esetben glutén-és tejmentes főétel.

A reggeli nem gluténmentes, erre való igényt előre jelezni kell.

Részvételi díj:

Ár: 38 500 Ft/fő kétágyas elhelyezéssel

A részvételi díj tartalmazza: szállás 3 éjszakára félpanziós ellátással, idegenforgalmi adó.

Az ár nem tartalmazza, helyszínen fizetendő:  15 000 Ft/fő csoportvezetési és oktatási díj.

Az ár nem tartalmazza továbbá: utazás, italok az étkezéseknél, egyéb étkezések.

A csoport indulásához minimum 20 fő jelentkezése szükséges!

A szálláshelyen egyágyas elhelyezést nem tudunk biztosítani.

Foglalni a jelentkezési lap kitöltésével, és a visszaigazolást követően 20 000 Ft/fő előleg befizetésével lehet.

A teljes összeget 09.05-ig kell kiegyenlíteni.

Végső jelentkezési határidő 09.05.

Megköthető biztosítások

Betegség,-baleset-és poggyászbiztosítás:
Az utazás ideje alatt bekövetkezett, előzmények nélküli betegség vagy baleset esetén felhasználható biztosítás.
Aegon Világlátó Arany: 2480 Ft/fő/4 nap, 70 év felett 4960 Ft/4 nap
Útlemondási biztosítás: A szerződés megkötésétől az elutazás napjáig fennálló biztosítás, mely kizárólag előzmények nélküli betegség vagy baleset esetén használható fel.
Díja: A részvételi díj 1,5 %-a, önmagában megkötve 20% az önrésze. Amennyiben egyidejűleg utasbiztosítást is kötnek mellé, nincs önrész.