Nordic Walking tábor Salzkammergutban

2020. szept. 17-20. (4 nap/3 éj)

Ausztria egyik nagy csodája ez a régió, mely minden egyes nap különleges meglepetéseket tartogat számunkra !

A 4 napos program során kristály tiszta vizű hegyi tavak mentén nordic walkingozunk, 2000 méteres hegyek árnyékában hajókázunk, minden perspektívából megtekintjük a méltán világörökségnek nyilvánított festői Hallstatt városát.

Ezen kívül lesz még magashegyi túra a Krippenstein csúcsra (helyettesíthető egyéb programokkal), sóbánya látogatás, felvonózás. És mindenezek mellett a szeptemberi hosszú hétvége során elmerülhetünk a természet szépségébe és élvezhetjük végre egymás társaságát is!

Szeptember 17.
csütörtök:

Egyéni kiutazás után a kora délutáni órákban gosaui szállásunkon egyesül a csapat. Közös bemelegítést követően pár perces autózás után érjük el az 1000 méter felett fekvő festői szépségű Gosau tavakat.

Első túránkat 940 méteres szintről indítjuk. Túraútvonalunk a kristálytiszta vizű, hatalmas hegyekkel övezett Vordere Gosau-tó mentén Gosaulockba vezet, majd folytatjuk utunkat a hasonló szépségű Hintere Gosau-tóhoz. Aki kedvet érez hozzá jó idő esetén meg is mártózhat a hátsó tóban.

A célnál a Dachstein-hegység páratlan látványa fogad minket. A Dachstein tetején szétterülő gleccser hó borította lankái többször visszaköszönnek még 4 napos programunk során. Pihenés, fényképezés után ugyanezen az úton térünk vissza autóinkhoz ahonnan a szállodába vesszük az irányt.

Táv: kb. 11,2 km oda-vissza Szintkülönbség kb. 210 m felfele és ugyanennyi lefelé
Út minősége: szórt kavicsos, földes
Nehézség: **
Este közös vacsora a Hotel Brandwirt szállodában.

Szeptember 18.
péntek:

Reggeli után izgalmas program vár ránk!

Átautózunk a Hallstatti-tó csücskénél található ingyenes parkolóba. Rövid bemelegítést követve útnak indulunk a legnépszerűbb salzkammerguti tó mentén kanyargó kirándulóúton. A 2-3000 méteres hegyek ölelésében 8 km hosszan elnyúló Hallstatti-tó ivóvíz tisztaságú. A tó vize fényviszonyoktól függően mélykék vagy sötétzöld színben hullámzik.

Keleti partján végigfutó kirándulóutat teljes Salzkammergut legszebbjeként emlegetik. Nem véletlenül, hiszen az út során szinte végig élvezhetjük a gleccserjég vájta tó valamint az impresszív hegyvonulatok látványát.

Táv: kb. 8,5 km
Szintkülönbség: kb. 230 méter
Út minősége:föld, szórt sóder, helyenként beton
Nehézség:*

A kirándulóútról letérve még Obertraun előtt hajóra szállunk és vizen közelítjük meg a tó névadó települését. Hallstatt igazi ékszerdoboza nemcsak a Salzkammergut régiónak de bátran kijelenthetjük, hogy egész Ausztriának is.

Hajóval érkezve teljes pompájában tárul elénk a meredek hegyoldalba elszórtan épített meseszerű házak és az égbetörő hegycsúcsok panorámája.

A várost mindenki egyénileg tudja majd felfedezni, lesz idő fényképezésre, tóparti kávézásra vagy egy finom ebédre a kitűnő éttermek egyikében.

Délután búcsút veszünk a bájos kisvárostól, még megállunk Hallstatt bizarr nevezetességénél, a festett koponyáiról híres csonttemplomnál majd becsatlakozunk a hegyoldalban futó erdős, árnyékos panorámaútra az ún. Solewegre.

A Soleweg az egykori sóvezeték nyomvonalát követi, nagy része magasan a sziklába vájva halad, a kitettebb részeken korláttal biztosított. Utunkat vízesések tarkítják, a sziklafalba vájt ösvényről pedig kitűnő kilátás tárul elénk. Gosauzwangnál átkelünk a 43 méter magas gyalogos viadukton, innen egyre lejjebb ereszkedünk mígnem elérjük Steeg települést és a parkolót.

Táv: kb. 6,3 km
Szintkülönbség:110 m fel,440 m lefelé
Út minősége: föld, az elején lépcsők
Nehézség: **, technikailag nem nehéz, az út elején lépcsőkön teszünk meg egy jelentősebb szintet, klausztrofóbiásoknak a sziklába vájt út okozhat problémát.

Szeptember 19.
szombat:

Kiadós reggeli után útra kelünk programunk másik csúcspontjához, a 5 Finger vagy 5 Ujj kilátóhoz.

Autóinkat közvetlenül az obertrauni felvonó aljában épített ingyenes parkolóban hagyjuk.

Innen kabinos felvonóval utazunk 2100 méterre egészen a Krippenstein tetejéig.Miután bevártuk egymást elindulunk a 5 Fingers kilátóhoz. Kb. 30 perc túrázás végén pazar látvány fogad majd. Megcsodálhatjuk a lábunk alatt elterülő Salzkammergutot valamint a Hallstatti-tó déli oldalát határoló Dachstein-hegység hófödte csúcsait.

Visszatérve a Krippensteinra továbbfelvonózunk a hegy belseje felé. Kb. 300 métert ereszkedve közelebb kerülünk a gleccserhez és sokat változik a táj is.Kiszállva a felvonóból több lehetőség közül lehet majd választani.

A csapat egyik fele egy magashegyi úton visszatúrázik a Krippenstein liftállomásig. A túrát a magaslati viszonyok teszik nehezebbé. Köves, holdbéli táj, növényzet teljes hiánya, lélegzetelállító sziklaformák, harapnivalóan tiszta hegyi levegő és helyenként meredekebb szakaszok jellemzik az utat.

Táv: kb. 16 km
Szintkülönbség: kb. 300 m
Út minősége:köves, kavicsos
Nehézség:****

Lehetőség lesz rövidebb,könnyebb túrautat választani. Egyik opció visszatúrázni a hegytetőre a felvonó alatti hegyoldalon (a szint itt is meglesz csak könnyebb terepviszonyok mellett) vagy az innen induló túrautak egyikén el lehet kirándulni egy adott pontra és vissza.

További opció a visszafelvonózás az első lift tetejénél található barlangokhoz.

A liftttől sok lépcsőn keresztül lehet eljutni a Mammut vagy az Óriás Jégbarlangba. A barlangok meglátogatása kb. 50 percet vesz igénybe egyenként.

Csoportunk az esti vacsoránál egyesül ismét ahol lehet egyeztetni a különböző programélményeket.

Szeptember 20.
vasárnap:

Reggelit követően elhagyjuk szállásunkat.

Utolsó programunk a salzkammerguti tóvidék látogatóinak egyik kedvence a Hallstatti sóbánya megtekintése.

Hallstatt a só városa. 7000 éve bányásszák a város melletti hegy gyomrából a sót, egészen a mai napig.

A régi, már nem működő bányát varázslatos interaktív bányamúzeummá alakították át, ahol a látogatás során megismerjük a só történelmét, látunk majd fényjátékot a kis tavon, lesz filmvetítés, csúszdázás és kisvonatozás is.

Igazi élményprogram, kihagyhatatlan!

Siklóval megyünk fel a Sóbányához. A fenti állomás melletti Skywalk kilátóról még egyszer megcsodálhatjuk a lábunk előtt elterülő Hallstattot.

A bányába belépve mindenki védőruhát kap a saját ruhája fölé. A sóbánya csak vezetéssel látogatható angol vagy német nyelven, de magyar nyelvű audioguideot kölcsönözve senki nem marad le az elmondottakról.

A program után elbúcsúzunk egymástól és elindulunk hazafelé.

Szállás

Gasthof Brandwirt

Családi vezetésű, igazi osztrák hangulatú szálloda Gosau egyik legkedveltebb részén, az UNESCO által védett Salzkammergut-Hallstatt-Dachstein Kultúrtáj szívében. A szálloda csendes, természetközeli környezetben fekszik.

Felszereltség: étterem, saját parkoló, bár, a közös helységekben ingyenes WIFI elérés, játszószoba.
Szobák: 25 kellemes hangulatú szobája műholdas Tv-vel, széffel valamint külön fürdőszobával ellátott.
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)

Részvételi díj

 Ár : előfoglalással 2020.06.30-ig 87 500 Ft/fő egyéni utazás esetén

Az ár tartalmazza:

-3 éjszakát félpanzióval (reggeli és vacsora)
-Helyi adót
-Csoportvezetést és nordic walking oktatást
-Hajójegyet a Hallstatti-tavon

Nem tartalmazza:

-Egyéni kiutazás költségét
-Italokat a szállodai vacsoráknál
-Lift jegy árát Obertraunból
-Belépőt a Sóbányába
-Biztosítást

Felárak:

-Buszos utazás: 26 000 Ft/fő(min. 30 főtől indítunk buszt)
-Egyágyas felár: 22 000 Ft/fő
-MAPFRE Utasbiztosítás, mely tartalmaz útlemondási biztosítást is.

Helyszínen fizetendő további költségek:

Mindhárom szakaszra érvényes panoráma liftjegy ára Obertraunból: 33 Euro/fő vagy mindhárom szakaszra és a barlangokra (Óriási Jégbarlang és Mammutbarlang) is érvényes liftjegy ára Obertraunból: 49,8 Euro/fő
Belépő a sóbányába: 31 Euro/fő ,magyar nyelvű audió 2,5 Euro/fő (az audió letölthető ingyenesen a Salzwelten Audioguide applikációból).