A sífutó felszerelésről

A legfontosabb: a felszerelés bérlés

Bérleti díjak

A táboraink turnusai 5 naposak.

Ingyenes felszerelés gyermekeknek

Sífutóiskolánk a kezdetektől fogva segítette a családok téli sportolását azzal, hogy a táborozó gyermekeknek ingyen kölcsönöz sífutófelszerelést. Logikus is, hogy a szülők ne költsenek olyan felszerelésre amit a gyerekek gyorsan kinőnek. 🙂

Nézzük meg, hogyan is működik a kölcsönzés!

A táborba indulás előtt kb. 10 nappal emailt küldünk a gyermekes családoknak, amiben elkérjük a gyermek(ek) lábméretét és a magasságát. A gördülékeny lebonyolítás érdekében, érdemes ellenőrizni, hogy az átküldendő adatok helyesek-e. 🙂

Az indulást megelőző héten el kell jönni a gyermek(ek)kel a mintaboltunkba, hogy felpróbálhassa a sífutócipőt. FONTOS, hogy a gyermekek felpróbálják a cipőt, mert egy rossz méretű cipő képes megkeseríteni az egész család táborozását! Természetes ekkor átvehetőek a sík és a botok is.

A bérlés a gyerekeknek 10 éves korig ingyenes, de kérünk 10 000 Ft kauciót.
11-16 éves korig a bérleti díj 5 000 Ft és ennél a korcsoportnál is kérjük a 10 000 Ft-os a kauciót. Ez a korcsoport két garnitúra sít kap: a korcsolyázó és a klasszikus technikához külön-külön.
A kauciót a felszerelések hiánytalan, hibátlan és időben történő leadása után fizetjük vissza.

A felszerelést mindenki magának hozza és viszi a táborba, illetve onnan vissza. Az indulás előtt jó móka a felszerelést felpróbálni otthon a szobában is. FONTOS, hogy a síkkel mozogni csak szönyegen szabad! A biztonság érdekében a botokat ne adjuk a gyermekek kezébe a szobában! A szőnyegen lehet gyakorolni az egy helyben fordulást, lehet emelgetéssel próbálgatni, hogy milyen érzés, ha sí van a lábunkon.

FONTOS tudnivaló:
• A kölcsönzéshez szükséges egy fényképes igazolvány
• A kölcsönzési díj minden esetben előre fizetendő.
• A késedelmi díjat a visszaozatal napján kell kifizetni.
• Az elviteli és a visszahozatali napot nem kell kifizetni.

A táborozásból hazaérkezve a felszerelést 3 napon belül kell a mintaboltba visszahozni. Amennyiben a felszerelést rendben találtuk, visszakapod a 10.000 Ft-ot, amit kauciónak fizettél be.

Felszerelés bérlés budapesti sífutáshoz:
Budapesti Havas Hétvége* kölcsönzési díj: 3.500 Ft

*1 pár sífutó felszerelés péntektől hétfőig, ha iskolánk oktatást tart Budapesten.

A sífutó sí és a bot

A síléceket többnyire műanyagból készítik és természetesen a sífutósík gyártásakor bevetik az új korszerű anyagokat csakúgy, mint például a futósí magjának készítésekor még a jó öreg fát is.

Funkció szerinti csoportosítás:

Klasszikus (diagonál sí) sí: klasszikus (diagonál) sífutó stílusra tervezett futósí, amely mindhárom típus közül a leghosszabb, a csőre magasan emelkedik el a talajtól és kissé karcsúbb.

Korcsolyázó (skating sí) sí: a korcsolyázó, vagy más néven szabad sífutó stílusra tervezett futósí, amely felismerhető többek között arról, hogy rövidebb mint a klasszikus futósí, a sí csőre alig emelkedik a talajtól, az eleje és a vége erősített, hogy az oldalirányú ellépést rugóként támogathassa.

Nordic cruising sí: a nordic walking téli változatához tervezett sík, amelyek sífutásra kissé nehézkesek. Azoknak ajánljuk, akik a nordic walkinghoz hasonlóan a sível sétálni szeretnének, leginkább könnyű, lapos terepen.

Sífutó cipő és kötés

A sífutó cipő és kötés együttes feladata, hogy a lábainkat a sífutósíhez rögzítsék, méghozzá úgy, hogy sífutás közben úgy érezzük (kis túlzással), hogy lábaink egybe nőttek a sível. Erre azért van szükségünk, hogy a sí fölött közel olyan szinten “uralkodjunk”, mint a lábfejünk fölött járás közben. 🙂

Milyen sífutócipők vannak?

Van a korcsolyázó vagy skating cipő (balról az első a képen) amely magasszárú, hogy az oldalirányú korcsolyázó lépés közben a bokát mindig megfelelő szögben tartsa. A bokamerevítő műanyag, vagy karbon és a verseny cipőknél a legmerevebb. A jó korcsoyázó cipők másik tulajdonsága, hogy a talp is nagyon merev, oldalirányban sem csavarodik.

A képen a következő a klasszikus cipő, amelyen egyből feltűnik, hogy nincs bokamerevítő. A talpa oldalirányban nem csavarodik, de a talppárna alatti részen keresztben könnyen hajlik, akárcsak a jó sport, vagy utcai cipők. Ezek a cipők alkalmasak a nordic cruisinghoz is.

A harmadik cipő a képen a kombi cipő látható. Arra tervezték, hogy mindkét sífutó technikához alkalmas legyen. Ezért van rajta bokamerevítő, de kevésbé merev mint a korcsolyázó cipő merevítője, a talpa is átmenetet képez a két spéci cipő között. A legjobb választás annak, aki mindkét technikát szereti.

Milyen sífutócipő és a sífutókötés rendszerek a legismertebbek?
Nem véletlenül szerepel a fenti kérdésben együtt a két dolog. Összetartozásuk nemcsak a síhez kapcsolódás miatt fontos, hanem azért is, mert a cipők és kötések rendszereket alkotnak, így csak egymással “kompatibilisek”.

Manapság három rendszert különíthetünk el:

SNS (Salomon Nordic System) Ahogy az a rendszer nevéből is kiderül a fejlesztő cég a Salomon volt. Magyarországon ez a rendszer a leggyakoribb. Ugyanezt a rendszert használja például a ONE WAY (kötés + cipő) az Atomic (kötés+cipő), a Hartjes (cipő), Salomon (kötés + cipő) és sok más kevésbé elterjedt márka is. A felvétel és levétel szempontjából létezik automata és nem automata változata is. Ez a kötés és cipő rendszer – a versenyzésen kívül – alkalmas valamennyi sífutáshoz.

SNS Pilot: Ez a rendszer ugyancsak a Salomon által – a norvég Björn Daehlie sífutófenomén ötlete alapján – fejlesztett kötés és cipő rendszer. A Pilot abban tér el a fenti változattól, hogy nemcsak egy ponton kapcsolódik a futósíhez, hanem a jobb kontroll érdekében egy második rugós csatlakozást is használ. A Pilot rendszert elsősorban a korcsolyázó stílushoz fejlesztették ki.

NNN (New Nordic Norm) Ezt a rendszert Rottefella cég fejlesztette ki. Koncepciójában gyakorlatilag megegyezik az SNS-sel. A profilméretek természetesen mások, illetve az SNS rendszerrel szemben két saroknyereg is biztosítja, hogy a cipő sarka stabilan álljon a futósín. Ezt a rendszert a következő márkák használják: Rottefella (kötés), Alpina (cipő) Fischer (cipő + Kötés) Madshus (cipő+kötés), Rossignol (cipő+kötés). A felvétel és levétel szempontjából létezik automata és nem automata változata is.
A NIS rendzserről: az NNN rendszer részeként a norvég Rottefella cég fejlesztett ki egy ‘plate’ rendszert, aminek az a feladata, hogy a kötést rögzítse a síhez. Ezt a plate-et a sígyártók rögzítik a síhez, így az vásárláskor kész a kötés biztonságos, gyors rögzítésére. Óriási előnye, hogy a futósít nem kell megfúrni a kötés rögzítéséhez, ezért a sí tovább megőrzi a tulajdonságait. Ezentúl a kötés személyre, vagy az adott hóviszonyokra is pontosabban beállítható.

A fentiek miatt lehetőség szerint egyszerre vásároljuk meg a cipőt és a kötést, de legalábbis jegyezzük meg a már meglévő cipőnk, vagy kötésünk melyik rendszerhez tartozik!

Sífutó ruházat

Mindig olyan ruhát vegyünk fel, amelyben könnyű a szabad mozgás, nem vastag, nem ázik át könnyen, nem ragad rá a hó. Mindig rétegesen öltözzünk, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni néhány ruhadarabtól.

Sífutó sapkák

Milyen legyen? Legjobb az új izzadság-elvezető képességgel rendelkező, rugalmas, testhez simuló mikro szövésű speciális technikai anyagból készült aláöltő, mivel “lélegző” tulajdonságának köszönhetően az izzadság nem a bőr és a ruha között, hanem a speciális anyag külső felületén van. Ha arra újabb hasonló anyagból készült réteg kerül, akkor a nedvesség tovább “szívódik” kifelé. A régebbi pamut aláöltők erre nem képesek, ennek ellenére azok is használhatóak.

Milyen ne legyen? Ne legyen túl nagy, mert a túlméretezett ruha gyűrödik, ami nagyon kellemetlen mozgás közben, kerüljük azokat a műszálas anyagokat, amelyek arról híresek, hogy mindent “bent” tartanak.

Az aláöltöző – a legalsó réteg

Milyen legyen? Legjobb a technikai anyagból készült sapka, de megfelelő a vékony finom kötésű sapka, amelynek anyaga lehet a hagyományos kötött gyapjú vagy pamut. Akkor jó, ha felül vékonyabb, hogy könnyítse a párolgást (a test, a felesleges hő 70%-át a fejtetőn keresztűl adja le), a homlok és fül részeknél pedig belül van egy nedvszívó betét.

Milyen ne legyen? Ne legyen nehéz, vastag, többrétegű, túl nagy a fejünkre (ami a lejtő közepén csúszik majd a szemünkbe), vagy olyan anyagból készült, amelyen keresztül a hő nem tud eltávozni.

A sífutó zokni

Milyen legyen? Legjobbak a zokniknál is létező nedvszívó képességgel bíró sportzoknik. Egy hagyományos fuszekli árához képest jelentősen többet kérnek értük, de az ebből eredő rossz elemi erővel “fújja el” az első használat élménye. Jellemző ezekre a sportzoknikra az is, hogy kényelmesek és sokkal tovább bírja a “gyűrődést” is. Ha ilyet most nem hoz nekünk a Mikulás, akkor válasszunk középvastag, finomszövésű darabot, amely rendelkezik kialakított orr-és sarokrésszel. 

Milyen ne legyen? Ne legyen vaskos “tiroli”, vagy bajor népviselet jellegű gyapjú “csizma”, amely használat után még napokig nedves és illatos. A cérnazokni sem kielégítő, lévén, hogy nem elég meleg, és azért sem, mert ide-oda csúszkál a lábunkon éppúgy mint a cipő belsejében. Ja, és a kapca sem oké. 

A hosszú ujjú póló – a középső réteg

Milyen legyen? Csakúgy mint az aláöltőnél és a zokninál, a pólóknál is létezik a “lélegző” csoda anyag, amely tényleg teszi a dolgát. A lényeg a cipzáras nyakú kialakítás, amely jól védi a nyakunkat szeles időben, de ha melegünk van, a cipzár lehúzásával remekül szabályozhatjuk a hőleadásunkat.

Milyen ne legyen? Leginkább vaskos kötött pulóver, amiben ugyan muszklisabban nézünk ki, de a nedvesség megtartó tulajdonsága miatt bizton számíthatunk a gőzfürdő-élményre akár minusz 10 fokban is. Az úgynevezett polár is népszerű, de nekünk mégsem jó, mert túl meleg.

A sífutó ruha – a felső réteg

Milyen legyen? Ezek a ruhák is léteznek a már sokszor említett csoda anyagból. Softshell a neve, van két és háromrétegű változata, attól függően, hogy mi mindent tud. Van amelyik állja a nedvességet, kívül tartja a szelet miközben szellőzni is tud. A sportolás intezitásához megfelelően vannak melegebb, vagyis vastagabb megoldások, vannak vékonyak és vannak olyan sífutóruhák, amik nem softshell anyagból vannak, hanem a inkább a hosszú ujjú polóra (középső réteg) hasonlító anyagból készülnek és az igazán intenzív sportoláshoz ajánljuk. Ha a Jézuska valami mást hoz, akkor is figyeljünk arra, hogy vékony legyen, a felsőt díszitse cipzár, lehetőleg végig és az is lényeges, hogy a mérete pont jó legyen.

Milyen ne legyen? Kaphatóak olyan vaskos síruhák is, amelyek vízhatlanok és ellenállnak a tornádó erejű szélrohamoknak is (legalábbis a címkéjük szerint). Ezeket lesiklóknak és snowboardosoknak tervezték, akik korántsem melegszenek úgy ki mint mi sífutók. Ráadásul ezek az anyagok nem lélegeznek így sífutás vagy nordic cruising közben olyan mintha egy befűtött kályhában sportolnánk. Az sem szerencsés, ha a felső réteg túl nagy, vagy laza szabású, mert intenzív mozgás közben kényelmetlen.

Sífutó kiegészítők

A kesztyű

Milyen legyen? Ez a legegyszerűbb: sífutókesztyű. Pont. Akár csak a felső rétegnél, a kesztyűknél is létezik többféle vastagság a fázós, vagy kevésbé fázós kezűeknek. Nagy hidegben jó szolgálatot tesz a három ujjú kesztyű, illetve a kisgyermekeknek elengedhetetlenül fontos a jó kesztyű, ami legyen egyujjas és ne ázzon át, mert a kicsik keze rengeteget érintkezik a hideg hóval.

Milyen ne legyen? Box-, golf-, kohász-, baseball-, lesikló-, úszó-, egyujjas, ujjatlan, kötött, báli, stb.

A sífutószemüveg

Milyen legyen? A szemüveg hóesésben és napsütésben is hasznos. Erős napsütésben a sífutószemüveg használatát kimondottan ajánlom a káros UV sugárzás ellen.
Milyen ne legyen? Lesikló szemüveg.

Mi az amire még szükségünk lehet?
Hideg időben, erős szélben, hóviharban jól jön egy vékony, combközépig érő bélelt kabát, amelynek van kapucnija. Jó szolgálatot tehet még egy mellény, főleg amikor már elfáradtunk és lassabb tempóra váltunk, de mégsem kezdünk el fázni, mert melegen tartja a felsőtestünket, ugyanakkor a karjainkat szabadon lóbálhatjuk tovább.

Mi az ami biztosan nem kell?
sál (se selyem, se vaskos kötött), irhabunda, szövetkabát, lesikló (pufi) dzseki, viharkabát, bekecs, usánka, vagy szőrmekalap.