A nordic walking felszerelés

A nordic walking bot

A botok készülhetnek aluminiumból, üvegszálból, karbonból, és lehet üvegszál és karbon keveréke. A karbonszálból készült bot nagyobb teherbírású és sokkal könnyebb mint a fémből, vagy üvegszálból készült botok, ezért ez a legdrágább a három közül. A jó bot nem túl nehéz; nem teleszkópos; keményfém-ötvözetből készült, megfelelő szögben álló hegye van (aszfalthoz gumipapuccsal); a markolata kényelmes, és a csuklópánt rendszere jól vezeti át a tolóerőt a botra.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a nordic walking botra vonatkozó ajánlásainkat a profi (heti 2-3 alkalommal sportoló), az aktív (legalább heti 1 alkalommal északi gyalogló) és a fitt (alkalmanként nordikozó)sporttársainknak.

100% karbon bot: a legkönnyebb anyag, amely lehetővé teszi a legjobb súlyeloszlást, amely megkönnyíti a helyes botvezetést. A tolás irányába rendkívül erős és kellően merev, ami szükséges a veszteség nélküli erőátvitelhez. Ez az anyag gyakorlatilag elnyűhetetlen, az ilyen boton idővel csak a csuklópántot, vagy a bothegyet kell cserélni.

Karbon üvegszál keverék: a keverék arányok változhatnak, a nagyobb arányú karbon botok könnyebbek és erősebbek. A keverék botokról is elmondható, hogy tartósak, másik előnyük, hogy kedvezőbb az áruk.

Üvegszál: a tiszta üvegszál nehezebb a karbonnál és rugalmasabb, kevésbé hatékonyan közvetíti a botozás erejét. Az üvegszál botok is tartósak, és az összes típus közül a legkedvezőbb az áruk.

Bothegy: a legjobb a sífutóbotokon évtizedek óta használt karom szerű, pengeélűnek is nevezett bothegy, amely bármilyen talajon biztosítja a helyes szögben végrehajtott leszúrást (ld.1.). A ONEWAY új fejlesztésű Duo, egy az aszfaltpapuccsal kombinált bothegy.

Csuklópánt: feladata, hogy a bot az elengedéskor is a kezünkben maradjon, illetve hogy átadja a botra nehezedó erőt. Ezért strapabíró anyagokból készítik, manapság már karbont is használnak a rendkívűli teherbíró képessége miatt. Háromféle csuklópántot ismerünk: a 4 pontosat (ld. 1.), a tökéletes illeszkedéshez, a normált (ld. 2.) és a kivehetőt (ld. 3.) ami praktikus sportolás közben.

Gumi-, vagy aszfaltpapucs: amelyet csak aszfalton érdemes használni. Kétféle típust ismerünk, a gyorsabb haladáshoz és a biztosabb leszúráshoz az úgynevezett levegő cellás papucs a legjobb. Ezek belsejében a “futófelület” közelében levegő cellákat helyeztek el a gyártók, hogy a kemény aszfalt “visszaütését” csillapítsa. Nagyszerű megoldás a papucsból “kikandikáló” bothegy, amely megakadályozza a kitolásnál a bot hátracsúszását (ld. 1.). A bothegyeknél már említett Duo (ld. 2.) praktikus megoldás azoknak akik néha elveszítik a papucsot. A normál papucsok (ld. 3.) egy kicsit az autógumikhoz hasonlítanak, a “futófelületen” látható barázdák segítik a csúszásmentes botozást.

Állítható – teleszkópos botot, vagy nem állítható botot vegyek?

A teleszkópos nordic walking bot használatát nem javasoljuk, mert:

 • balesetveszélyes (összecsúszhat),
 • a rendszeres használat folyamán megtörhet a „csuklójánál”,
 • leszúrás közben nem megfelelően csillapítja a bot rezgését.

Semmiképpen nem ajánljuk az állítható bot használatát gyengébb marok fogású, egyensúlyzavarral küzdő, vagy túlsúlyos felnőtteknek és gyermekeknek. Ezeket a botokat gyalogos túrázáshoz tervezték azzal a céllal, hogy a gyaloglót segítse az egyensúlya megtartásában nehéz terepeken. Ezért is összecsukható, hogy amikor nincs használatban, akkor könnyen szállítható legyen.

Mekkora nordic walking botra van szükségem?

A bot hosszúságának általában a testmagasság 0,68 %-kának kell lennie. A legkisebb beszerezhető nordic walking bot 100 cm, a leghosszabb 130 cm. A két érték között 5 cm-ként változik a méret. Ha a testmagasság a két érték (~0, ~5 cm) közé esik, a közelebbi magasságot kell választani. Pl: testmagasság x 0,68 =117 cm, akkor a 115 cm-es botot válasszuk.

Oktatóink tapasztalata, hogy a méret kiválasztásához a legjobb, ha a 90°-os szabályt alkalmazzuk. Vagyis a könyöknél az alkar és a felkar kb. 90°-os szöget zárjon be (ld. képet balra!). Ez azért a legjobb választási mód, mert azonos magasságú sportolóknál szinte sosem azonos a karok hosszúsága, vagyis csak a magasság ismerete szerintünk nem elég a megfelelő méretű nordic walking bot kiválasztásához.

 

A nordic walking cipő

A nordic walking technikájában kiemelkedően fontos a jellegzetes gördülő lépés, amely három szakaszra osztható:

 • a sarok talajt fog,
 • a testsúly a talp közepére helyeződik,
 • a talp első része a talajra ér, ezzel egyidejűleg a sarok enyhén megemelkedik.

A megfelelő cipő feladata nemcsak a könnyed járás elősegítése, hanem a megfelelő támasz nyújtása a láb izmainak, ugyanakkor a lábbeli véd a nem kívánt sérülések ellen is. Ezért érdemes kimondottan terepre való futócipőt vagy nordic walking cipőt választani.

Fontos, hogy milyen anyagokból készül a felsőrész, a cipő belsejében a talprész és természetesen a talp maga:

A felsőrész a nyári cipőknél fontos, hogy légáteresztő, vagyis jó szellőző legyen (ld. balra fent).

Télen ugyanezt az anyagot jól egészíti ki egy víztaszító felület, mint pl. a Gore-Tex (ld. balra lent)

A belső talp akkor jó, ha kényelmes és puha, de az anyagnak rugalmasnak is kell lennie. Ehhez leggyakrabban az EVA nevű műanyagot használják a profi márkák gyártói.

A külső talp a terepgyaloglásnál, vagy futásnál elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a terep egyenetlenségeit a sportoló ne érezze a talpával, ugyanakkor elég puhának kell lennie, hogy elnyelje a “becsapódás” erejét. Ugyanakkor a talp nem lehet túl merev hosszanti irányban, hogy az ellépés fázisában könnyen meghajoljon. A talp másik elengedhetetlenűl fontos dolga, hogy ne csússzon, lehetőleg vizes, sáros talajon sem. Ezeknek a látszólag ellentétes kívánalmaknak manapság a Vibram márkanevű talpakat tartják a legalkalmasabbnak a szakértők.

A nordic walking ruházat

Sportolás közben a korszerű sportruházatoktól elvárható, hogy:

 • legyen kényelmes, ne akadályozza a mozgásunkat,
 • megvédjen az időjárástól és
 • tudja kezelni saját hőnket és izzadtságunkat is.

Az egyre népszerűbb úgynevezett ‘technikai anyagok’ csodákra képesek akár hőségben, esőben vagy téli hidegben is:

 • A varrások és varrás nélküli megoldások hosszabb terhelés alatt sem válnak kellemetlenül kényelmetlenné.
 • A technikai anyagok tudnak lélegezni, izzadtságot elvezetni, bőrünktől távol tartják az esővizet és a metsző szelet is és van már antibakteriális változatuk is.

Kánikulában az alábbi nordic walking felsőket ajánljuk, ezeket persze használhatjuk futáshoz, bringázáshoz vagy kertészkedéshez is. 🙂

Íme a hozzávaló shortok és szoknyás shortok is, a csinos sportruházat egyik legnagyobb előnye, hogy sportolásra inspirálja tulajdonosát.

Átlagos nyári melegben a rövid ujjú T-shirt-öket ajánljuk, a változatos színekből nagyszerűen passzoló szetteket is összeállíthatunk!

Amikhez már lehet hosszabb vagy hosszú sportnadrágokat is felvenni a hosszú nadrágok hűvösebb időjárás esetén is teszik a dolgukat.

Hűvös vagy hideg időben, használjunk technikai anyagból készült aláöltőt, hosszú ujjú pólót és sportdzsekit. Hidegben a legjobb, ha több réteget viselünk sportolás közben, legyen minden technikai anyagból, mert így elérhető, hogy a bőrünk felületén ne legyen izzadtság a víz és szélvédő dzsekink pedig megvédjen a külső időjárási elemektől.