A nordic walking felszerelés

A nordic walking bot

A botok karbonból, üvegszálból, aluminiumból készülnek, de létezik olyan bot is amelyik üvegszál és karbon keveréke. Mind közül a legnagyobb teherbírású a karbonszálas alapú nordic walking bot. Ez a legkönnyebb mind közül és emiatt van az, hogy a karbonszálból készült bot a legdrágább. Egy jó botnak sok feltételnek kell eleget tennie. A jó nordic walking bot nem teleszkópos, a hegye megfelelő szögben áll, kényelmes markolata van, nem túl nehéz és a csuklópánt jól vezeti át a tolóerőt a botra.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk ajánlásainkat a megfelelő nordic walking botra a sportolás intenzitása és gyakorisága szerint. A sportos vagy profi, heti 2-3 alkalommal sportoló, az aktív (legalább heti 1 alkalommal északi gyalogló) és a fitt (alkalmanként nordikozó) sporttársaink az összefoglaló alapján ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb botot.

100% karbon bot: ennek a nordic walking botnak a legkönnyebb az anyaga, jó a súlyelosztása, ezért egyszerűvé teszi a botvezetést. Attól még, hogy könnyű, ugyanúgy merev is, ami segít minket az erőátvitelben. A karbonszálas botok szinte elnyűhetetlenek és időnként csak a bothegyet a markolatot vagy a csuklópántot szükséges cserélni.

Karbon üvegszál keverékű bot: Azok a nordic walking botok amelyekben nagyobb százalékban található karbon, erősebbek és könnyebbek. Ezek a kevert anyagú botok ugyanúgy tartósak, ráadásul az áruk is kedvező.

Üvegszál bot: A karbon botoknál nehezebbek az üvegszálas nordic walking botok. Rugalmasságukból adódik, hogy kevésbé tudják közvetíteni a kifejtett erőt a botra. Tartósságuk mellett a legkedvezőbb árú bot.

Bothegy: A bothegy bármilyen terepen vagy talajon biztosítja a helyes szögben végrehajtott leszúrást. Pengeélűnek is nevezik ezt a bothegyet

Csuklópánt: Elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a bot akkor is a kezünkbe maradjon, mikor azt elengedjük. Másodszor pedig átadja a botra nehezedő erőt. Mivel fontos a teherbíró képessége, ezért legfőképp olyan anyagokból készítik, amik megfelelően strapabírók. Két fajta csuklópántot ismerünk a nordic walkinghoz: a fix csuklópánt, ami tökéletesen illeszkedik a kézhez és a lepattintható vagy kipattintható csuklópánt, amely kivehető a markolatból anélkül, hogy a csuklópántot levennénk a kezünkről.

Gumi-, vagy aszfaltpapucs: ezeket csak aszfalton érdemes használni. Van amely a gyorsabb haladáshoz és a biztonságos leszúráshoz szükséges. Ehhez az úgynevezett levegő cellás papucsot ajánlják. Ezekben a papucsokban levegő cellák vannak elhelyezve, hogy az csillapítsa a kemény aszfaltról való lökést/ütést. A bot hátracsúszását kitolásnál megakadályozza egy bothegy, ami a papucsból kikandikál (ld.1). Vannak az úgynevezett normál papucsok, amik a barázdáik segítségével csúszásmentesítik a botozást (ld.3.)

Milyen nordic walking botot érdemes venni? Teleszkóposat vagy fix, nem állíthatót?

Nem javasoljuk a teleszkópos nordic walking botot, mert:

 • összecsúszhat, ezért balesetveszélyes,
 • előfordul, hogy csuklónál megtörik rendszeres használat esetén,
 • a bot rezgését, leszúrás közben nem megfelelően csillapítja.

Egyensúlyzavarral küzdő, túlsúlyos embereknek vagy azoknak, akiknek gyengébb a marok fogása, nem ajánljuk az állítható botok használatát. Az egyensúly megtartása érdekében készültek ezek a botok a gyalogos túrázáshoz, azért, hogy könnyen állíthatók és összecsukhatók legyenek.

A nordic walkinghoz mekkora botra van szükségem?

Megállapították, hogy a tökéletes bot hosszúsága, a testünk 68%-a. A leghosszab bot, amit be lehet szerezni az 130 cm, a legkisebb pedig 100 cm. 5 cm-ként változik a méret a két érték között. Ha a testmagasságunk alapján számított érték a 0 és 5 cm közé esik, akkor a közelebbi értéket válasszuk.

Pl: magasság x 0,68 = 117 cm, akkor ilyenkor a 115 cm-es botot érdemes választani. A tökéletes méret megtalálásához a 90°-os szabályt alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a felkar és a könyök 90°-os szöget zárjon be (ld. képet balra). Az azonos magasságú embereknek, nem azonos hosszúságú a karjuk, így ez a legjobb módja a tökéletes bot kiválasztásának.

 

A nordic walking cipő

Van egy jellegzetes gördülő lépés a nordic walking technikájában, amelyet három részre osztottak:

 • a sarok talajt fog,
 • a talp közepére nehezedik a testsúly,
 • miközben a talp első része földet ér, a sarok enyhén felemelkedik.

A cipőnek több feladata van, mint gondolnánk. Véd a sérülések ellen, támaszt nyújt lábizmainknak, végül segít a könnyed járásban. Ennek érdekében ajánljuk, hogy a kimondottan erre a sportra készített cipőt hordjon nordikozás közben.

Kifejezetten fontos, hogy a cipő felső része, a belseje és a talpa megfelelő anyagból készüljön:

A nyári cipőknél fontos olyant választani, amelyik jól szellőzik és légáteresztős (ld. balra fent).

Téli cipőknél ugyanezt az anyagot egy víztaszító felület kiválóan kiegészíti, pl. a Gore-Tex (ld. balra lent)

A belső talp rész akkor jó, ha puha és kényelmes is egyben, viszont rugalmasnak is kell lennie az anyagának. A profi márkák gyártói az EVA nevű műanyagot használják a legtöbbször.

A gyaloglásnál ahhoz, hogy a sportoló ne érezze az egyenetlen talajt, a külső talpnak keménynek kell lennie, ugyanakkor elég puhának is hogy elnyelje a becsapódást miközben lábunk földet ér. Ahhoz, hogy a talp ellépéskor meghajoljon, túl merevnek se szabad lennie. A cipőtalpnál fontos azt figyelembe venni, hogy ne csússzon a vizes talajon. Ennek a sok feltételnek kiválóan megfelel a Vibram márkájú cipőtalp, amit a szakértők jelenleg a legalkalmasabban tartanak.

A nordic walking ruházat

A korszerű sportruházatokkal szembeni elvárások, hogy:

 • ne akadályozzon minket a mozgásban és kényelmes legyen,
 • védjen az időjárástól,
 • izzadságunkat és saját hőnket tudja kezelni.

Vannak úgynevezett technikai anyagok, amelyek hőségben, esőben vagy hidegben is csodákra képesek:

 • a varrott és a varrás nélküli anyagok hosszabb használat után sem válnak kényelmetlenné,
 • az úgynevezett technikai anyagok elvezetik az izzadságot, megvédenek az esőtől és a széltől is, valamint antibakteriális változatban is kapható már.

Nagy hőségben az alábbi nordic walking felsőket ajánljuk, (ezeket természetesen lehet használni kertészkedéshez, futáshoz és biciklizéshez is egyaránt)

Ha a szoknya híve vagy, ne csüggedj, mivel az úgynevezett szoknyashort, vagy short ugyanúgy hordható nordikozás közben. Ráadásul a csinos ruha miatt inspirálja viselőjét az intenzívebb sportolásra.

Átlagos nyári melegekben a több színű, rövid ujjúkat ajánljuk, amikből tetszőleges, egymáshoz passzoló szetteket lehet összeállítani.

Hűvös időjárás esetén a hosszú nadrág elengedhetetlen a nordic walkinghoz.

Hideg időjárás esetén technikai anyagból készült aláöltőt, sportdzsekit esetleg hosszú ujjú felsőt használjunk. Ilyenkor jobb, ha sportolás közben több réteg ruhát viselünk, ami ha technikai anyagból van, akkor lehetővé teszi, hogy bőrünkön ne legyen izzadság. A dzseki pedig a széltől és esőtől véd meg minket.

További fontos információ

A nordic walking és az egészség
Nordic walking oktatásaink
Webáruház